507
Ricklefs RE (1996) A economia da Natureza. 3.ed, Guanabara Koogan, Rio de Janeiro, p 470
Rock J, Pastene LA, Kaufman G, Forestell P, Matsuoka K, Allen J (2006) A note on East Australia
group V stock humpback whale movement between feeding and breeding areas based on
photo-identification. J Cet Res Manage 8:301–305
Rodríguez D, Bastida R (2002) From the conquest to ecotourism: environmental consequences of
human activities in coastal Argentina. In: UNU-Iwate-UNESCO joint International Conference
on ‘Conserving our coastal Environment’. United Nations University, Tokyo, pp 109–128
Rodríguez D, Rivero L, Bastida R (2002) Feeding ecology of the franciscana (Pontoporia blainvillei) in marine and estuarine waters of Argentina. Lat Am J Aquat Mamm 1:77–94
Romero MA, Dans SL, García N, Svendsen GM, González R, Crespo EA (2012) Feeding habits of
two sympatric dolphin species off North Patagonia, Argentina. Mar Mamm Sci 28(2):364–377
Rosas FCW, Monteiro-Filho ELA (2001) Reproductive parameters of Pontoporia blainvillei
(Cetacea, Pontoporiidae), on the coast of São Paulo and Paraná states, Brazil. Mammalia
66:231–245
Rosas FCW, Monteiro-Filho ELA (2002) Reproduction of the estuarine dolphin (Sotalia guianensis) on the coast of Paraná, southern Brazil. J Mamm 83:507–515
Rosas FCW, Monteiro-Filho ELA, Oliveira MR (2002) Incidental catches of franciscana
(Pontoporia blainvillei) on the Southern coast of São Paulo State and the coast of Paraná State,
Brazil. Lat Am J Aquat Mamm 1:161–167
Santos ME, Lacerda M (1987) Preliminary observations of the bottlenose dolphin (Tursiops truncatus) in the Sado estuary (Portugal). Aquat Mamm 13:65–80
Santos COM, Rosso S, Santos RA, Lucato SHB, Bassoi M (2002) Insights on small cetacean feeding habits in southeastern Brazil. Aquat Mamm 28:38–45
Sartori CM (2014) Fotoidentificação, abundância e área de vida de toninhas, Pontoporia blainvillei, na Baía da Babitonga, Santa Catarina, Brasil. Dissertation, Universidade da Região de
Joinville
Schulze B (2012) Estimativa populacional e área de vida do boto-cinza Sotalia guianensis,
(Cetacea, Delphinidae) na Baía da Babitonga, Santa Catarina, Brasil. Dissertation, Federal
University of Santa Catarina
Secchi E (2012) Sotalia guianensis. In: IUCN 2012. IUCN Red List of Threatened Species,
Version 2012.2.
Selzer LA, Payne PM (1988) The distribution of white-sided (Lagenorhynchus acutus) and commom dolphins (Delphinus delphis) vs. environmental features of the continental shelf of de
northeastern United States. Mar Mamm Sci 4:141–153
Shane SH (1990) Behavior and ecology of the bottlenose dolphin at Sanibel Island, Florida. In:
Leatherwood S, Reeves RR (eds) The bottlenose dolphin. Academic, San Diego, pp 369–386
Shane SH, Wells RS, Würsig B (1986) Ecology, behavior, and social organization of the bottlenose
dolphin: a review. Mar Mamm Sci 2:34–63
Siciliano S (1994) Review of small cetaceans and fishery interactions in coastal waters of Brazil.
In: Abstracts of the 46ª meeting of the Scientific Committee of the International Whale
Commission (IWC). Puerto Vallarta 15:241–250
Silva BH (2011) Ecologia alimentar da toninha Pontoporia blainvillei (Cetacea). 2011a.
Dissertation, University of Sao Paulo
Simberloff D (1998) Flagships, umbrellas, and keystones: is single-species management passe in
the landscape era? Biol Conserv 83:247–257
Simões-Lopes PC (1988) Ocorrência de uma população de Sotalia fluviatilis, Gervais, 1853,
(Cetacea, Delphinidae) no limite sul de sua distribuição, Santa Catarina, Brasil. Biotemas
1:57–62
Simões-Lopes PC, Fabian ME (1999) Residence patterns and site fidelity in bottlenose dolphins,
Tursiops truncatus (Montagu) (Cetacea, Delphinidae) off Southern Brazil. Rev Bras Zool
16:1017–1024
Simões-Lopes PC, Paula GS (1997) Mamíferos aquáticos e impacto humano: diretrizes para conservação e “utilização não letal”. Aquitaine Ocean 3:69–78
17 Behavior and Ecology of Endangered Species Living Together: Long-Term…
Précédent

- 507/508

Suivant